EYVAH ÇOCUĞUM 1.SINIFA BAŞLIYOR!

SAYIN VELİLER;

Gün içinde telefonum çaldı, arayan bir aile dostumdu. Öğretmenim benim kızım bu sene 1. sınıfa başlayacak neler yapmalıyım ne önerirsiniz diye sordu. O anda aklıma gelen birkaç tavsiyede bulundum. Sonrasında bu soruyu ayrıntılı cevaplama kararı aldım ve geçtim bilgisayarın başına. “Eyvah çocuğum 1. sınıfa başlıyor ne yapmalıyım?” sorusunun cevabını ilerleyen satırlarda sizlerde paylaşıyorum…

Çocuğunuzu 1. Sınıfa Nasıl Hazırlarsınız?

1. sınıfa başlayan her çocuk hayata ilk adımını atmış sayılır. Artık bambaşka bir ortam onu bekliyor. O da bu geçiş sürecinde bazı sıkıntılar yaşayacak ama bu sıkıntıları aşmak için birkaç yöntem var tabi ki. Biz de onları ele aldık.

Okuma Alışkanlığı Kazanması İçin Onu Teşvik Edin

1. sınıf öncesinde çocuğun okumayı bilmiyor olması daha olası. Ama bu onun okuma alışkanlığı kazanmayacağı anlamına gelmez. Eğer ona düzenli olarak hikaye kitabı okuduysanız, okuduğunuz kitap üzerine tartıştıysanız bir kitap kurdu olabileceğini ön görebiliriz. Bununla birlikte 1. sınıfa başlamadan önce onunla küçük kütüphane gezileri yapmak isteyebilirsiniz. Kitapların büyülü dünyasına girmek için güzel ortamlara sahiptir kütüphaneler.

Okullar açılana kadar bu etkinlikleri yapmak için yeterince zamanınız var.

Okumanın önemini idrak eden çocuk bu sayede ilk senesini çok rahat atlatabilir. Çünkü 1. sınıfın en önemli özelliği çocukların okumayı 1. sınıfta öğrenmesidir. Bu zorlu süreci eğlenceli bir süreç haline getirebilirsiniz.

Hiç bir zaman çocuğunuz başka öğrenciler veya arkadaşları ile kıyaslamayın. Unutmayın her çocuk özeldir ve farklıdır. Biraz sabredin. 🙂

Ona Sorumluluklarını Öğretin

Çocukları el bebek gül bebek büyütmekten ise onlara çeşitli sorumluluklar vermek ileride daha çok işlerine yarayacaktır. Özellikle ülkemizde çok sık düşülen bir yanılgı bu. Çocuğun bir dediği iki edilmez, her şey önüne hazır gelir. Bu başlangıçta hoş bir şey gibi gözükse de çocuğa ciddi zarar verir. Çünkü çocuk sorumluluk almayı bilmez, sorumluluklarıyla başa çıkmayı öğrenemez. 1. sınıfa başlayan bir çocuğun da alacağı sorumluluklar sınırlıdır zaten. Ondan çantasını hazırlamasını isteyebilir, masasını düzeltmesini bekleyebilirsiniz. Bu onun daha disiplinli ve sorumluluk sahibi olmasını sağlar.

Ondan yemek yedikten sonra tabağını masadan kaldırmasını isteyebilirsiniz.

Zaman Yönetimi

Okula yeni başlayan öğrenciler için zaman yönetimi tam bir kriz konusudur. Çünkü yatma alışkanlıkları, yeme alışkanlıkları gibi birçok şey bir anda değişecektir. Bunun etkilerini azaltmak için okulun açılmasına az bir süre kala yavaş yavaş çocuğu okul planına göre hazırlamak gerekiyor.

Oyun, ödev, yemek, uyku, saatlerini açık bir şekilde belirleyin. Belirlenen saatlerde çocuğunuzu ne yapması gerektiğini anlaşılır bir şekilde ona anlatın. Bu aktiviteleri yaparken çocuğunuzun takipçisi olun. Unutmayın zamanı iyi yönetebilmek, iyi bir zaman yönetimi planı ile yapılabilir.

Hedef Belirleyin

Çocuğunuzun belli hedefleri olacaktır yıl içerisinde. Sizler de bu hedefleri belirlemesine yardımcı olmalısınız. Bu hedefleri haftalık ve aylık koyabileceğiniz gibi daha uzun zaman dilimlerine de yayabilirsiniz. Örneğin sene boyunca kaç kitap okuyacağı hedefi koyabilirsiniz ya da kaç tane yeni arkadaş edineceğini…

Kaç tane yeni oyun, şarkı öğreneceği gibi çocuğunuzu çok zorlamayacak basit hedefler ile onun hedef koyma hedefe ulaşma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz basit ve uygulanabilir yöntemler, çocuklarınızı psikolojik olarak rahatlatacağı gibi onları 1. sınıfa hazır hale getirecektir.
Kaynak: The Scots Collage web sitesi

Sormak istediğiniz sorularınız ve aklınıza takılanlar için aşağıdaki forumdan iletişime geçebilirsiniz. Sevgiyle kalın. 🙂

anrdnaro

2 comments

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.